Oorzaak van vocht in knie

radiografie knie

Vallen

Een val kan vocht in knie uitlokken. Door een plotse klap op de knie kunnen de structuren van de knie beschadigd zijn en kan vochtophoping optreden in het kniegewricht.

Het vocht zal bloederig zijn indien er een breuk is. Vooral bij oudere mensen - en dan voornamelijk vrouwen, omwille van osteoporose - kan dit voorkomen na een val.

Sporten

Ook bij het sporten kan een harde klap op de knie voorkomen na een val. Sommige sporten zijn hierom berucht: vooral bij zaalsporten, zoals handbal, basketbal en volleybal, kan men met de knie op de harde vloer vallen met vocht in de knie tot gevolg.

Andere sporten zijn dan weer bericht omwille van andere knieletsels, zoals meniscusscheur en kruisbandscheur. Dit noemt men niet toevallig ook wel voetballersknie.

Een voetballersknie ontstaat als de voet vaststaat op de ondergrond (eventueel met de studs in de grond) en er een plotse draaibeweging met het lichaam gemaakt wordt. De knie kan dan te ver doordraaien ten opzichte van de voet met letsels aan de kniestructuren.

De letsels ontstaan door de gescheurde ligamenten kan vocht in de knie ophopen. Dit vocht is dan een teveel aan gewrichtsvocht of bloed.

Overbelasting

Overbelasting van de knie kan leiden tot vochtophopingen. Overbelasting veroorzaakt kleine letsels die tot vochtophoping kunnen leiden. Indien men niet tijdig rust in acht neemt kunnen de letsels erger worden en grote problemen veroorzaken.

Gewrichtsaandoeningen

Artrose, artritis, jicht en reumatoïde artritis kunnen ook leiden tot vocht in de knie.

© 2023 vochtinknie.com - Deze site is louter bedoeld als bron van informatie en kan geenszins gebruikt worden om een medische diagnose of behandeling in te stellen. Raadpleeg bij twijfel steeds een arts!